Swipe

Το “Swipe” έχει γίνει ο αναγνωρισμένος όρος για να αναφερθεί κανείς στο πλήθος διεργασιών στις ψηφιακές συσκευές που περιέχουν το ‘γλίστρημα του δακτύλου σε οθόνη αφής. Γλιστράει για να ανοίξει, τρίβει για να σβήσει ή κινείται δεξιά για να αποδεχθεί, είναι όλες πράξεις που προκύπτουν από την μετάλλαξη των μηχανικών κλειδιών σε σημεία επαφής και χορογραφίες δακτύλων. Πράγματι, τα κινησεολογικά text entry πληκτρολόγια, ευρέως πιο γνωστά με την μαζική ονομασία Swype ή Swiftkey, επιτρέπουν το γράψιμο με το γλίστρημα του δαχτύλου από το πρώτο στο τελευταίο γράμμα μιας λέξης στο εικονικό πληκτρολόγιο. Tο Swipe από την Berenice Serra, αρχειοθετεί αυτές τις τακτικές χορογραφίες για να εξυψώσει την κινησεολογική text entry μέθοδο σε κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο, σε ένα αυτοτελές σύστημα γραφής. Οι κινήσεις λοιπόν μετατρέπονται σε μονογράμματα.

Bérénice Serra (FR)
Η Bérénice Serra (γ. το 1990) είναι media artist και ερευνήτρια στο Caen (FR) και Zurich (CH). Αναπτύσσει αρτιστικα και θεωρητικά πρότζεκτ που αμφισβητούν τις μορφές της αντίληψης, παραγωγής και ανταλλαγής των διαφόρων μορφών της κουλτούρας στην ψηφιακή εποχή. Συλλέγοντας σχετικές με τον χρήστη εικόνες, σχεδιάζοντας υβριδικά βιβλία με τις γλώσσες του δικτύου και εφορεύοντας τρελά εκθέματα με smartphones, ουσιαστικά ενδιαφέρεται για το πρόβλημα της δημοσιοποίησης- πώς το υλικό γίνεται δημόσιο. Σκεπτόμενοι τις ψηφιακές συσκευές και τεχνικές υποδομές (smartphones, σερβερ, πλατφόρμες κτλ) ως τα διαδικτυακά μέσα της δημοσιοποίησης και μετάδοσης, δίνονται στα άτομα νέες δυνάμεις χειραφέτησης, η έρευνα της Bérénice Serra εστιάζει στα αισθητικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα της σύγχρονης εμπειρίας στο χώρο της δημοσιότητας. Η δουλειά της έχει συμπεριληφθεί σε πάμπολλες συλλογικές εκθέσεις, στη γαλλια και στο εξωτερικό (Ars Electronica, CCA Kitakyushu, Cité du design of Saint-Etienne, Mucem, Mirage festival, Interstice festival, etc.). Δίνει συχνά ομιλίες στις ψηφιακές τέχνες και στα media (University of Paris-Nanterre, University of Sfax in Tunisia, ESAD Orléans, ENSAD Paris, etc.).

Gianni Gastaldi
Είναι φιλόσοφος και ιστορικός της επιστήμης, ειδικευόμενος στη φιλοσοφία και ιστορία της επίσημης γνώσης ( μαθηματικά, λογική, επιστήμη της πληροφορικής) από τις αρχές του 19ου αι. μέχρι σήμερα. Είναι ερευνητής στο ETH (Zurich) και αρχιδιευθυντής στο Turing Centre Zurich.